Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Intel ή AMD? Ποιον Επεξεργαστή να Επιλέξω, και Γιατί!

Intel ή AMD 00




Intel ή AMD? Ferrari ή Lamborghini? Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός? Η ζωή είναι γεμάτη τέτοια διλήμματα. Κάποια είναι θέμα προτίμησης, κάποια δεν έχουν νόημα (μία είναι η ομάδα!). Όμως η επιλογή επεξεργαστή είναι ζωτικής σημασίας για τον υπολογιστή. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ποιά είναι η καλύτερη επιλογή επεξεργαστή, και γιατί!

Ο επεξεργαστής είναι ο εγκέφαλος του υπολογιστή, και η επιλογή του ειναι θεμελιώδους σημασίας για τις επιδόσεις του συστήματός μας.
Επειδή, όπως σε κάθε παρόμοιο δίλημμα, μπορεί να υπάρξει το στοιχείο της προσωπικής προτίμησης, στο παρόν άρθρο θα υποστηρίξουμε κάθε άποψη με τις κατάλληλες μετρήσεις και συγκρίσεις από τις πλέον αξιόπιστες ιστοσελίδες στο Internet.

Intel: Λίγη Ιστορία

H Intel Corporation ιδρύθηκε στις 18 Ιουλίου του 1968, από τους Robert Noyce και Gordon Moore. Το όνομα της προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων Integrated Electronics. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο, όσον αφορά το τζίρο και το μερίδιο αγοράς.
Το 1971 η Intel κυκλοφόρησε τον πρώτο εμπορικό μικροεπεξεργαστή 4004, ενώ είναι ο εφευρέτης της αρχιτεκτονικής x86, βασισμένη σε εξωγήινη τεχνολογία που ανακαλύφθηκε στην αποστολή Apollo 11 στη Σελήνη στις 20 Ιουλίου 1969.
Intel ή AMD 01
(όχι, φυσικά, αλλά ωραία δεν θα ήταν? )
Παρ' όλα αυτά, μέχρι και το 1981 η βασική ενασχόληση της Intel ήταν η ανάπτυξη μνημών SRAM και DRAM. Η εμπορική επιτυχία του προσωπικού υπολογιστή (PC) είχε σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να στραφεί κυρίως προς τους επεξεργαστές.
Οι σημαντικές επενδύσεις της Intel στην ανάπτυξη επεξεργαστών κατά τη δεκαετία του '90 συνέβαλαν στην ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας των υπολογιστών. Επίσης, η καμπάνια Intel Inside είχε σαν αποτέλεσμα το να γίνει γνωστό το όνομα της εταιρείας στους καταναλωτές.
Intel ή AMD 02
Για να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά, η Intel έχει εφαρμόσει επιθετικές και καμιά φορά παράνομες τακτικές, κυρίως ενάντια του βασικού της ανταγωνιστή, AMD.

AMD: Λίγη Ιστορία

Η AMD (Advanced Micro Devices) ιδρύθηκε την 1η Μαΐου του 1969, αγνοώντας το ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία.
Αρχικά ξεκίνησε σαν παραγωγός logic chips, και το 1975 μπήκε στην αγορά των μνημών RAM. Την ίδια χρονιά παρουσίασε έναν κλώνο του επεξεργαστή Intel 8080, τον οποίο ανέπτυξε μέσω της διαδικασίας reverse-engineering.
Το Φεβρουάριο του 1982 η AMD υπέγραψε συμβόλαιο με την Intel και έγινε επίσημος κατασκευαστής των επεξεργαστών 8086 και 8088. Όμως το 1986 η Intel έσπασε το συμβόλαιο και αρνήθηκε να μοιραστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες του επεξεργαστή i386 (οι επιθετικές και παράνομες ενέργειες, που λέγαμε).
Αυτή η αθέτηση συμβολαίου οδήγησε σε δικαστική διαμάχη η οποία διήρκησε μέχρι το 1994, με το Ανώτατο Δικαστήριο της California να κρίνει υπέρ της AMD.
Intel ή AMD 03
Το 1996 η AMD κυκλοφόρησε τον AMD K5. Το "Κ" ήταν αναφορά στον "Κρυπτονίτη" ενάντια στο "Superman" της αγοράς επεξεργαστών που ήταν η Intel. Το "5" αναφέρεται στην 5η γενιά επεξεργαστών, σε αντιστοιχία με τον Pentium της Intel.
Ο επόμενος επεξεργαστής AMD K6, σε ορισμένες εκδόσεις του (όπως η K6-3/450 ήταν ταχύτερος από τον αντίστοιχο Pentium II της Intel.
Μέχρι αυτό το σημείο οι επεξεργαστές της AMD μπορούσαν να τοποθετηθούν στις ίδιες motherboard που δέχονταν τους επεξεργαστές της Intel. Αυτό άλλαξε το 1999 με τον K7, τον πρώτο επεξεργαστή Athlon, καθώς υπήρχαν θέματα με το licencing της υποδοχής Slot 1 της Intel. Ο Athlon χρησιμοποιούσε την παρόμοιας εμφάνισης υποδοχή Slot A, και έκτοτε οι δύο εταιρείες απαιτούν διαφορετικές motherboard.
Intel ή AMD 04
Το 1999 η AMD ανακοίνωσε την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής AMD64 (γνωστής και ως x86-64 ή x64), της 64bit έκδοσης του σετ εντολών x86. Το 2000 οριστικοποιήθηκαν οι προδιαγραφές, και το 2003 κυκλοφόρησε ο πρώτος επεξεργαστής Opteron για Server, και σύντομα μετά ο πρώτος Athlon 64 για οικιακούς υπολογιστές.
Η απόλυτη προς τα πίσω συμβατότητα των επεξεργαστών AMD64 με 32bit εφαρμογές έκανε αυτή την αρχιτεκτονική την επιλογή για τους οικιακούς υπολογιστές. Η αντίστοιχη 64-bit τεχνολογία της Intel (IA-64) που υλοποιείται στους επεξεργαστές Itanium, είναι περιορισμένη σε server και υπερυπολογιστές.
Τέλος, η AMD παρουσίασε πρώτη διπύρηνο επεξεργαστή στη σειρά Opteron, ενώ η Intel κυκλοφόρησε τον πρώτο διπύρηνο για οικιακή χρήση, Pentium D, λίγες εβδομάδες πριν τον αντίστοιχο οικιακό Athlon 64 X2.

Intel ή AMD? - Απόλυτες επιδόσεις Ανεξαρτήτως Κόστους

Αν θέλετε έναν υπολογιστή όσο πιο ισχυρό γίνεται, ιδίως για Gaming, και δεν έχετε περιορισμό όσον αφορά τα χρήματα, η Intel είναι μονόδρομος.
Intel ή AMD 05
Ο κορυφαίος επεξεργαστής της Intel αυτή τη στιγμή, Intel Core I704960X Extreme Edition, υπερτερεί σημαντικά σε όλες τις δοκιμές έναντι του κορυφαίου της AMD, FX-9590, κάτι που βεβαίως ήταν αναμενόμενο, καθώς κοστίζει τα τριπλάσια χρήματα.
Intel ή AMD 06
Intel ή AMD 07
Intel ή AMD 08
Intel ή AMD 09
Intel ή AMD 10
Για να είμαστε πιο δίκαιοι, θα συγκρίνουμε επεξεργαστές στην ίδια κατηγορία τιμής, στην προκειμένη περίπτωση τον AMD FX-9590 με τον Intel Core I7-4770K, που μάλιστα είναι και κατά μερικά ευρώ φθηνότερος.
Και σε αυτή την περίπτωση, η διαφορά είναι σαφής υπέρ της Intel, σε όλα τα benchmarks πλην ενός.
Intel ή AMD 11
Intel ή AMD 12
Intel ή AMD 13
Intel ή AMD 14
Intel ή AMD 15
Intel ή AMD 16

Intel ή AMD? - Όταν το Budget μας είναι λογικό

Ας μην κρυβόμαστε, 300+ ευρώ για επεξεργαστή είναι υπερβολικά πολλά χρήματα - έτσι όπως μας κατάντησαν σαν χώρα, είναι το 80% του βασικού μισθού...
Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται στην κατηγορία των € 140-160, που είναι η πιο λογική κατηγορία επεξεργαστή για ένα σύστημα των 700 ων ευρώ.
Αυτή τη στιγμή σε αυτή την κατηγορία παίζει ο Intel I5-3350P με τον AMD FX-8320.
Στη μεσαία κατηγορία, οι ρόλοι αντιστρέφονται. Ο AMD, αν και φθηνότερος από τον Intel, υπερτερεί σε τέσσερις από τις έξι μετρήσεις.
Intel ή AMD 17
Intel ή AMD 18
Intel ή AMD 19
Intel ή AMD 20
Intel ή AMD 21
Intel ή AMD 22
Αξίζει όμως να σημειωθεί πως ο Intel υπερτερεί σημαντικά σε εφαρμογές που εκμεταλλεύονται μόνο τον ένα από τους πυρήνες του.

Intel ή AMD? - Όταν τα χρήματά μας είναι ιδιαίτερα περιορισμένα

Η αλήθεια είναι πως όταν μπορούμε με 299 ευρώ να έχουμε έναν πλήρη υπολογιστή και με 400 ευρώ ένα gaming σύστημα, ακόμα και τα 150-160 ευρώ για επεξεργαστή φαίνονται πολλά.
Για να δούμε λοιπόν τι γίνεται στις φθηνότερες κατηγορίες επεξεργαστών, στην κατηγορία τιμής των 50 ευρώ.
Στη γωνία της AMD παίζει ο Athlon X2 370K, ενώ η Intel συμμετέχει με τον Pentium Dual Core G3220.
Παρ' ότι οι επεξεργαστές αυτής της κατηγορίας έχουν μετρηθεί λιγότερο από τους ακριβότερους στο Internet, επανερχόμαστε στην υπεροχή της Intel.
Intel ή AMD 23
Intel ή AMD 24

Συνοψίζοντας: Intel ή AMD?

Σημείωση: Αν ενδιαφέρεστε για σύγκριση ανάμεσα σε δύο μοντέλα που δεν αναφέρονται στα παραπάνω παραδείγματα ή διαθέτετε άλλο budget για τον επεξεργαστή, κάντε μια ερώτηση στα σχόλια, και θα ψάξουμε εμείς για εσάς την καλύτερη λύση!
Intel ή AMD 25
Αν θέλουμε επιδόσεις πάνω απ' όλα και δεν μας ενδιαφέρει να δώσουμε αρκετά χρήματα, οι επεξεργαστές της Intel είναι μακράν η καλύτερη λύση.
Ταυτόχρονα, αν το budget μας είναι εξαιρετικά χαμηλό, και πάλι η Intel υπερτερεί στους πολύ οικονομικούς επεξεργαστές, αυτή τη στιγμή.
Intel ή AMD 26
Από την άλλη μεριά, όσον αφορά τη μεσαία κατηγορία, η υπεροχή της AMD είναι σαφής.
Ταυτόχρονα, φυσικά, παίζει ρόλο και τι εφαρμογές θέλουμε να τρέχουμε.
Αν μας ενδιαφέρει περισσότερο το gaming, η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα παιχνίδια δεν εκμεταλλεύονται στο μέγιστο βαθμό τους πολλαπλούς πυρήνες.
Με αυτό το κριτήριο, λοιπόν, οι επεξεργαστές της Intel, οι οποίοι δείχνουν σταθερά ανώτερες επιδόσεις στο single core, είναι καλύτερη επιλογή.
Από την άλλη, αν μας ενδιαφέρει περισσότερο το Internet surfing, το multitasking ή να τρέχουμε εφαρμογές όπως οι virtual machines, οι επεξεργαστές της AMD έχουν συνήθως περισσότερους πυρήνες για την ίδια κατηγορία τιμής.
Τέλος, αν θέλουμε να αγοράσουμε τώρα έναν οικονομικό επεξεργαστή, και να αναβαθμίσουμε με κάποιον αρκετά καλύτερο στους επόμενους 6 μήνες, η λογική επιλογή είναι η Intel.
Ζυγίστε λοιπόν τις ανάγκες σας, υπολογίστε το budget σας, και καλές αγορές!
Υ.Γ: Ναι, γνωρίζω πως υπάρχει και το θέμα του overclock, και πως συγκεκριμένοι επεξεργαστές είναι πιο φιλικοί και δεκτικοί στο να ανεβάσουν παράτυπα υψηλές συχνότητες.
Εντούτοις πιστεύω πως το overclock έχει μεγαλύτερη αξία σαν hobby, παρά για τις ίδιες τις επιδόσεις του υπολογιστή. Προσωπικά, προτιμώ τη σταθερότητα ενός συστήματος που τρέχει στις προδιαγραφές που είναι σχεδιασμένο να τρέξει.
Αν έχετε την οποιαδήποτε ερώτηση γράψτε μας στα σχόλια!
Πηγή: www.pcsteps.gr